phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Verklevingen

Bij geboorte kan de voorhuid vaak niet naar achter. Soms is de voorhuid wel breed of ruim genoeg maar is de voorhuid verkleefd aan de eikel. Komt dit ooit goed?

Welnu, er zitten kleine kliertjes in de huid die smegma afscheiden. Dit smegma is vettig en zorgt ervoor dat de voorhuid na verloop van tijd los kan komen van de eikel. Zo komt alles in orde. Smegma is te vergelijken met talg. Dit wordt afgescheiden door haarwortels en is ook vettig.

Maar soms komt het niet in orde en blijft de voorhuid erg sterk vergroeid met de eikel. Dan krijg je grote ophopingen van smegma onder de voorhuid. Je kan dan gele bolletjes zien doorschemeren. Smegma is geel.

Smegma is steriel zolang er geen contact is geweest met de buitenwereld.

De ophopingen van smegma kunnen lange tijd zonder probleem blijven waar ze zitten. Als de verkleving begint los te raken, maar slechts over een paar millimeter, komt er een opening naar dat smegma toe. Zo kunnen er bacteriën aan het smegma raken. Dit kan dan beginnen ontsteken.

Zo een ontsteking kan erg indrukwekkend zijn.  Het opgehoopte smegma zit namelijk in een holte die dan ontsteekt. Het lijkt wel of er een klein abcesje is opengegaan. Er komt gele vuil etter uit de penis en vaak zwelt de huid van de penis zeer fors op. Alles wordt dan nog eens rood en erg pijnlijk. deze toestand noemt balanitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.