phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?




Z-plastie van de voorhuid voor fimosis

Bij een Z plastiek wordt slechts een heel klein deeltje van de voorhuid weg genomen. Het deel dat de weg genomen wordt is het deel dat overduidelijk te nauw is. Dit stukje huid is ziek maar de huid die overblijft, net onder het te nauwe deel is natuurlijk ook nog niet ruim genoeg. Dit deel moet verbreed worden.

z-plastie

z-plastie

Er wordt dan ook een speciale insnede gemaakt in deze huid. Deze insnede noemt men een Z-plastie. Omdat een litteken nu eenmaal altijd wat verkort bij de genezing zal ook het litteken van deze speciale insnede wat verkorten. Nu kan men deze verbreding van de huid wat overdrijven om zo te anticiperen op deze verkorting van het litteken. Indien er echter geen of bijna geen verkorting optreedt van het litteken zal je dus een te brede voorhuid hebben. Dit geeft geen mooi esthetisch resultaat.

Het probleem is dan ook dat net na de ingreep te voorhuid wel mooi verbreed is, maar dat je nadien als chirurg, uroloog geen vat hebt op de littekenvorming. Om al te sterke littekenvorming en dus verkorting van het litteken tegen te gaan is het van groot belang dat de voorhuid 2-3 keer per dag naar achteren getrokken wordt. Zo verhinder je eigenlijk op mechanische wijze dat het litteken volledig verkort. Er wordt ook cortisone-zalf gebruikt. De cortisone gaat immers littekenvorming tegen.

Jammer genoeg is de patiënt een kindje dat weinig boodschap heeft aan bovenvermelde problemen. Een kind heeft liever na een operatie zo weinig mogelijk nazorg. Door het naar achter trekken van de voorhuid zal het kind immers pijn ervaren. Telkenmale pijnstillers geven zou theoretisch wel wat kunnen helpen maar in de praktijk ook is het naar achter trekken van de voorhuid gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien moet er op de voorhuid dan nog wat zalf aangebracht worden hetgeen ook enige tijd in beslag neemt. Niet elk kind laat dit gebeuren.

Zelfs als de nazorg perfect verloopt, heb je nog geen garantie dat bij een Z-plastie het resultaat dat bij de operatie bekomen werd, behouden blijft.

Vaak gaan beide ouders van de patiënt voltijds uit werken zodat het tweemaal daags naar achter trekken van de voorhuid nog wel kan lukken maar drie keer per dag is meestal niet mogelijk. Het uitbesteden van deze opdracht aan de grootouders, leerkrachten of anderen in het algemeen is meestal geen goed idee. Ook de opdracht tot terugtrekken van de voorhuid door het kind zelf is af te raden.

In sommige ziekenhuizen wordt dan ook een Z-plastie in het geheel niet uitgevoerd omdat de slaagkansen kleiner zijn dan bij een klassieke behandeling. Indien de ouders begrijpen dat bij een Z-plastie de slaagkansen minder groot zijn dan een Z-plastie uiteraard wel afgesproken worden. Bij kinderen die zich bij het vooronderzoek niet goed laten onderzoeken, beginnen te wenen, kortom snel in paniek raken bij medische handelingen is het uitvoeren van een Z-plastie dan eigenlijk ook geen goed idee.

Bij volwassenen worden Z-plastie’s in de regel niet uitgevoerd omdat de esthetische resultaten vaak te wensen overlaten. De huid van kinderen moet nog groeien en indien bij een kind een wat minder soepel litteken gevormd is, of het resultaat wat minder esthetisch is, kan bij de groei in de puberteit volledige normalisatie volgen. Ook heb je soms kleurverschillen die bij kinderen uiteindelijk verdwijnen. Bij volwassenen blijven deze problemen na een Z-plastie bestaan. Z-plastie’s zijn bij volwassenen dan ook af te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.