phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Frenulum

Het frenulum, in Nederland ook wel toompje genoemd, is een huidstreng tussen de eikel en de schacht van de penis. Het is erg gevoelig, er zitten namelijk veel zenuwen in. In het Frans wordt het frenulum ook wel ‘ le frein’ genoemd (de rem)

Soms is het te kort. Bij een erectie komt er dan erg veel spanning op. De eikel wordt omlaag getrokken. Te vergelijken met de neus van de Concorde die bij landing omlaag gebogen werd.

Als de man met een te kort frenulum betrekkingen heeft voor de eerste keer kan dit frenulum scheuren. Dit bloedt bijna altijd erg hevig. Het bloedvat dat in het frenulum zit heeft er zijn naam aan te danken: de arteria frenularis.

In het Frans wordt het frenulum ook wel ‘ le frein‘ genoemd (de rem).

Als het toompje op deze wijze scheurt, scheurt het frenulum meestal niet ver genoeg en zal bij een volgende keer het probleem zich herhalen.

Soms is er bij een frenulumscheur enige paniek omdat het bloed overal zit. De patiënt gaat soms zelfs naar spoedgevallen, zo indrukwekkend kan het bloedverlies zijn. Meestal is bij aankomst de bloeding vanzelf gestopt.  De bloeding een tiental minuten dicht duwen zal meestal de bloeding doen stoppen. Dan wacht men best een week tot het scheurtje ‘genezen’ is. Hierna gaat men best over tot een frenulotomie. De uroloog zorgt hiervoor.

Frenulotomie is de behandeling voor een tekort frenulum.

6 Responses to Frenulum

 • sjaak says:

  Ben al over de veertig, maar heb nu voor het eerst een scheurtje opgelopen in mijn ‘frein’.
  Volgens mij niet iets extreems gedaan… hoe dan ook, eerste maal bloedde et niet, maar deed wel pijn. Blisstex (lippenverzachter) op gesmeerd.
  Een week later weer pijn.
  Paar weken later weer nu ook met bloed. Niet heel veel.
  Nu twee weken rust gehouden, blisstex erop gesmeerd. nu weer eens gekeken, voorzichtig een beetje opgerekt, nog steeds niet geheeld…

  Heeft het wellicht droge lucht nodig om te helen? en is die blistex dus geen goed idee?

  Wie heeft raad?

  • shama says:

   Frenulum heb ikzelf opengesneden met een aardappelschilmesje het bloede erg daarna in bad koud water en vaseline erop gedaan nu 2weken erna ziet het er goed uit en heb ik de lossen stukje eraf getrokken

   • janvdk says:

    Das toch geen goed idee: uzelf opereren in huis tuin en keuken setting. Voor je het weet lig je op de spoedgevallen of ontsteekt de hele zaak.

 • Azignasur says:

  Wat ik al lang vermoede blijkt nu te kloppen. Er is iets mis met mijn penis. Het is voor mij niet meteen ideaal om bij een erectie de voorhuid naar achteren te schuiven. Het kan wel maar aangenaam is het niet. Bovendien komt de voorhuid vanzelf terug als ik die loslaat. dus dan heeft het eerder met de lengte van het toompje te maken denk ik zo. Ik denk dat dat de oorzaak is waarom ik bij gewoon seksueel contact niet klaarkom. Wat uiteraard bijzonder vervelend is.

  Waar kan ik terecht voor een operatie?

 • Maarten says:

  Zo rond mijn 20 jaar heb ik eens zo’n wilde seks gehad, dat mijn frenulum gescheurd was. Zeer veel bloed een beetje paniek bij ons twee. Heb dit gewoon laten genezen En achteraf gezien was dat het beste dat mijn penis is overkomen. Daarna geen probleem meer met afrollen en wassen, of geen belemmeringen meer tijdens het vrijen.
  Ik raad dan ook iedereen aan, die problemen ondervindt bij het volledig naar achter trekken van de voorhuid door een te kort frenulum, om dit stukje huid door te laten snijden door een arts. Een klein ongemak voor even maar een comfort verbetering voor de rest van uw leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.