phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Foreskinman

Superheld Foreskin Man gaat de strijd aan tegen de besnijdenis.

In sommige regio’s wordt een besnijdenis standaard uitgevoerd zonder medische of religieuze redenen bij elk pasgeboren jongetje. Uit traditie. In die regio’s zijn dan ook alle mannen praktisch besneden.

In de Verenigde Staten van Amerika is besnijdenis een gewoonte enkele dagen tot weken na de geboorte. Als die mannen zijn opgegroeid worden er blijkbaar wel vragen gesteld waarom ze de voorhuid kwijt zijn.

Er zijn groepen die protesteren tegen deze praktijken. De verpersoonlijking van dit protest kan je terugvinden in de strips van FORESKINMAN die de strijd aangaat tegen de besnijdenis.

We hopen dat Foreskinman niet met fimosis is geboren …

Dichter bij huis, in Nederland, is de terugbetaling voor een besnijdenis enkele jaren geleden door het ziekenfonds afgeschaft. Zou de aangeboren fimosis in Nederland niet meer voorkomen? Blijkbaar zijn er al enekel zorgverzekeraars teruggekoemn op deze radicale beslissing. Via deze link kan je zien dat sommige zorgverzekeraars terug terugbetalen als de besnijdenis om medische redenen moet. Sommige betalen zelfs weer terug voor religieuze redenen.

Ook in de Verenigde Staten van Amerika is de terugbetaling door Medicaid teruggeschroefd in sommige staten van de USA.

2 Responses to Foreskinman

 • Anton says:

  Niet zomaar snijden in gezondvlees als dat niet noodzakelijk is nog steeds worden deze ingrepen onnodig toegepast houdt gewoon het zaakje schoon iedere dag opnieuw even de voorhuid naar achteren voorzichtig en spoel met lauw water het goed schoon dep het ernaar goed droog

 • Patrick says:

  Ik vind dat besnijdenis vergoed moet blijven worden door een ziekenfond, maar ALLEEN bij een medische noodzaak. Denk aan vernauwingen of ontstekingen of bij pijnklachten.

  En voor de rest vind ik het grote onzin dat er voorhuidjes worden weggesneden, alleen maar omdat dat in een of ander religieus boek van duizenden jaren oud staat, Ja, misschien hadden woestijnvolkeren er in die tijd baat bij als er geen voldoende water aanwezig was om te wassen. Maar dat is compleet achterhaald.

  En wat er in Amerika gebeurt, dat bijna ieder jongetje standaard wordt besneden vind ik ook schandalig. Lang niet iedereen krijgt er immers last van, en je haalt bijvoorbeeld ook niet – bij voorbaat- de blinde darm weg bij baby’s.

  Voor de rest vind ik dat iemand helemaal zelf moet weten als ie zijn eigen wil laten besnijden om niet-medische redenen. Bijvoorbeeld omdat het mooier is, of omdat een of andee profeet dat ooit heeft gezegd zou hebben. Of om wat voor reden dan ook.
  Maar sta dat dan alleen toe bij mensen vanaf 18 jaar zodra die zelf die keuze voor henzelf kunnen maken. En niet bij weerloze kinderen.
  En deze ingrepen hoeven dan echt niet vergoed te worden bij een verzekeraar.

  Just my 2 cents…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.