phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Besnijdenis

In West-Europa is er geen traditie om pasgeboren jongetjes te besnijden. In Noord-Amerika echter wordt praktisch elke jongen enkele dagen na de geboorte besneden. In Noord-Amerika is er traditioneel geen religieuze reden om te besnijden maar wordt hygiëne als reden ingeroepen. Ook bij de Joden bestaat de traditie om een besnijdenis te doen bij elke jongen. De Islamieten hebben ook een sterke traditie van besnijdenis. Bij de Joden en de Islamieten wordt de besnijdenis gedaan om religieuze redenen.

Ook in Zwart Afrika worden de meeste mannen besneden. Dit in tegenstelling tot het Aziatische werelddeel waar besnijdenis dan weer geen traditie is.

Het zou wel eens kunnen dat, naast traditie of geloof, er initieel louter praktische redenen waren om systematisch een besnijdenis te doen bij pasgeborenen. Als je als kolonist met je familie op expeditie was naar nieuwe werelddelen, of als je met een karavaan rondtrok in de woestijn; of als je niet direct toegang had tot medische zorg omdat je in een afgelegen gebied woonde of rondtrok; was het behoorlijk vervelend als je pasgeboren zoon een balanitis kreeg door fimosis. Balanitis is namelijk behoorlijk pijnlijk. Het duurt ook enkele dagen voor het weer betert en als het dan genezen is, kan je er zeker van zijn dat het vroeg of laat terug zal komen. Een heel vervelende zaak dus: de expedities, de karavanen, de kolonisaties en de eventuele verhuizing kwamen tot stilstand. Als je zoon besneden was, had je al één mogelijke zorg minder aan je hoofd.

Het is wellicht ook geen toeval dat in de bevolkingsgroepen waar besnijdenis een traditie of een religieus ritueel is, ondanks de grote verschillen tussen deze groepen, er voor dezelfde techniek gekozen wordt qua besnijdenis: de volledige besnijdenis. Wellicht niet omdat ze even overlegd hebben, maar wellicht wel omdat dit deze techniek de minste problemen geeft nadien.

In elk geval is het doorgaans zo dat als je geboren bent in een familie waar besnijdenis gebruikelijk is en je je zoon niet kan laat besnijden door praktische redenen, je hier ongelukkig over bent. En is het zo dat je in familie geboren bent, waar besnijdenis niet gebruikelijk is, je eerder ongelukkig bent als je zoon een besnijdenis dient te ondergaan.

Vandaar dat het verwachtingspatroon bij een bezoek aan de dokter sterk verschilt naargelang je achtergrond. De ene wil liever helemaal geen ingreep, de andere wil niets anders dan een volledige besnijdenis.

Nog niet zo lang geleden werd door de West-Europese arts bij fimosis een volledige circumcisie uitgevoerd. De laatste jaren wordt er tegemoet gekomen aan de vraag om zo conservatief mogelijk te blijven en zo weinig mogelijk voorhuid weg te nemen bij fimosis.

Zo zijn naast de klassieke besnijdenis andere technieken ontwikkeld om fimosis te behandelen. We sommen hier de verschillende technieken op die mogelijk zijn bij fimosis:

4 Responses to Besnijdenis

 • deborah says:

  beste,

  mijn zoontje is nu 3 jaar. ik zou eigenlijk een gewone besnijdenis willen laten doen gewoon om infecties te voorkomen. mag dit zomaar of niet. moet je hiervoor moslim of jood zijn voordat je het mag laten doen?

  mvg

 • Etienne says:

  Ik betreur tenzeerste dat ik me niet veel vroeger liet besnijden. Daar zou veel openlijker moetenover gepraat worden en is onmisbaar bij seksuele voorlichting.

 • Peetb says:

  Ik ben op 6 jarige leeftijd besneden. Met het ouder worden word de eikel veel minder gevoeliger wat problemen geeft met het klaarkomen. Ik vervloek diegene die mij besneden heeft want wellicht zal de arts onmiddellijk een besnijdenis aanbevolen hebben in plaats een alternatieve behandeling. Ik ben alsook zwaar gepest geweest omdat ik besneden was. Laat een kind zomaar niet besnijden want dat is totaal niet nodig. Ik lees steeds hoe hygiënisch een besneden penis is. Dagelijks wassen is zeker even hygiënisch.
  Ik ben er totaal niet gelukkig mee en heb er nog steeds een zeer grote schaamte over.

 • Bart says:

  Ik ben op latere leeftijd besneden nadat het weghalen van het toompje niet het gewenste resultaat gaf.
  Ik zag er erg tegenop maar uiteindelijk zijn zowel mijn vrouw als ik er eg blij mee.
  Het staat veel beter (in onze ogen) en de seks duurt langer en is heftiger…….
  De operatie is een fluitje van een cent en het herstel neemt een week of drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.