phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Frenulotomie

Een frenulotomie is operatie waarbij de uroloog het frenulum doorsnijdt. Deze operatie wordt gedaan als het frenulum te kort is.

Het toompje spant dan erg bij een erectie en dit doet pijn. Het kan zelfs scheuren en dan bloedt het erg hard.

Een frenulotomie wordt onder verdoving gedaan. Het kan bij volwassenen onder locale verdoving. Het is wel een vervelende plek om een prik te krijgen. Daarom wordt een frenulotomie vaak onder algemene verdoving gedaan. Bij kinderen is algemene verdoving de regel. Bij een frenulotomie wordt met een mesje de streng doorgesneden. Dit wordt gedaan tot er zo weinig mogelijk weefsel nog tegentrekt.

Soms blijft de eikel nog altijd wat naar onder toe nijgen bij een erectie, zelfs als er een volledige frenulotomie is gebeurd. Als de uroloog nog dieper zou snijden komt hij of zij in de plasbuiszone. De plasbuis dient natuurlijk ongemoeid gelaten te worden.

Na de incisie is er een wonde. Bij kinderen is het vaak niet nodig hechtingen te plaatsen. Zeker bij jonge kinderen is dit vaak het geval. Bij pubers en volwassenen dienen de randen wel terug bij elkaar gebracht te worden. Hiervoor gebruikt men resorbeerbare hechtingen. Dit betekent dat de draadjes niet dienen weggenomen. De hechtingen verdwijnen vanzelf.

In het frenulum zit een arterie, de arteria frenularis. Bij de ingreep wordt ze dichtgebrand. Soms dient ze zelfs effectief afgebonden te worden omdat ze toch behoorlijk groot kan zijn. In elk geval groot genoeg om een bloeding na een operatie te veroorzaken. Omdat kinderen en jonge mannen nu éénmaal vaak erecties hebben is het onvermijdelijk geen erectie te hebben tijdens de herstelperiode. Bij een erectie komt er spanning op de wonde en dus ook op het gebrande of dichtgeknoopte bloedvat. Soms kan er zo een bloeding ontstaan. Dit is meestal zeer indrukwekkend omdat bloed alles rood kleurt. Het volstaat echter meestal om tien minuutjes de penis vast te pakken in de vuist en druk uit te oefenen op het frenulum om de bloeding te stoppen.

9 Responses to Frenulotomie

 • jens says:

  ik heb vandaag een frenulotomie ondergaan.
  alles is goed verlopen maar inderdaad ik heb nu last van veel bloed verlies.
  Moet ik nu echt veel druk opzetten of gewoon een compresje er tegen houden?

 • A says:

  hey, ik ben 13 en lig in t ziekenhuis.
  achter 20 minuten krijg ik deze operatie maar ik ben erg bang.
  heeft iemand al ervaring en wat gebeurd er na de operatie dan ?
  gr.

 • Anoniem says:

  Ik heb onlangs frenulotomie ondergaan

  Alles is zeer vlot verlopen en ik heb ook alles gevolgd wat men mij in het ziekenhuis gewegd heeft.

  – 1 week zalf opdoen en verband
  – 10 dagen niet baden of zwemmen
  – 3 weken geen seks

  Aan mensen die twijfelen om bij een huisarts te gaan of naar het ziekenhuis kan ik enkel zeggen dat ik er zelf zeer lang over getwijfeld heb om hiermee naar ene dokter te gaan terwijl dat achteraf gezien onnodig was. Gewoon even het schaamtegevoel achterwege laten en advies vragen, er komen dagelijks mensen met dergelijke problemen bij hen en die zijn dat zodanig gewoon dat ze U direct op u gemak laten voelen.

  Ik ben nu 1 week en 4 dagen ver na de operatie en alles is vlot verlopen zonder pijn, bloedverlies of andere problemen. Ik heb het ook zo goed mogelijk proberen wassen iedere keer om infecties te vermijden.

  Dus aan de mensen die schrik hebben om hiervoor naar iemand te gaan kan ik enkel als raad geven zet even de schaamte opzij en gewoon doen zodat je ervan af bent.

  Indien er vragen zijn mag je die gerust stellen, ik ben geen deskundige maar heb zelf de operatie ondergaan dus kan gerust uitleggen hoe het allemaal verloopt.

  • Anno. says:

   Hoi anoniem, ik heb maandag mijn Frenulotomie gehad en het herstellen gaat goed. Bij mij zat er geen bloedvaatje dus ik heb niks hoeven dichtbranden. Er zitten wel gewoon hechtingen. Ik vind het nog wel lastig om mijn voorhuid naar beneden te doen omdat dat een niet zo fijn gevoel geeft. Hierdoor ben ik wel bang dat ik het niet goed genoeg kan schoonmaken en dat het kan ontsteken. Hoe maakte jij het schoon en hoe lang duurt het voordat jij voor het eerst weer kon masturberen? En heb je verder nog tips of dingen die handig zijn om te weten voor het herstel?

   Alvast bedankt!

  • Robin says:

   beste ik heb zelf frenulotomie ondergaan,
   ben nu een week verder maar smeer er goed zalf op , maar is het normaal dat er een gele rand ( of korst te zien blijft)
   zoja verdwijnt deze en na hoeveel dagen of weken ,?

   alvast bedankt ,

 • Bas says:

  Hallo allemaal,

  Ik weet niet of dit forum nog actief is maar ik heb een vraag. Ik heb 10 dagen geleden een frenulotomie gehad en het geheel is met 3 hechtingen dichtgemaakt. Helaas is er om wat voor reden dan ook 2 dagen later een hechting gesprongen, de bovenste. Terug in het ziekenhuis zei men dat opnieuw hechten niet meer kan (en dat klopt) en het zal wel genezen maar minder fraai. Ik vraag op alleen af of dat ook stevig genoeg is omdat het bovenste deel er nu uitziet als een Y, een gesplitst frenulum aan de kant van de eikel. Iemand daar ervaring mee? Dank alvast voor je antwoord!

  • jan_vdk says:

   de reden is meestal een nachtelijek erectie, niks aan te doen. geneest meestal zonder probleem hoor! vraag maar aan je uroloog.

 • kris says:

  Ik heb bijna 3 weken geleden mijn frenulum laten verwijderen maar op de plaats waar het zat zit nu al een paar dagen een beetje gelige slijmerige afscheiding. Ik probeer dit tijdens het douchen steeds te verwijderen maar het blijft terugkomen. Is dit een teken dat er iets geïnfecteerd is of is dit normaal tijdens het genezen?

  Ik begin me er wel wat zorgen over te maken…

 • jimmy says:

  hallo iedereen,
  ik heb 1 jaar geleden de operatie gedaan aan het frenul;deze was geslaagd,maar na veelvuldige klachten over pijn ad penis te hebben
  na geslachtsverkeer en na masturbatie,en ook verscheidene keren op consultatie geweest te zijn blijft het gevoelig;heeft iemand hier ervaring mee.Zelfs heb ik ook nog een pijnstillende zalf eraan gedaan voor de daad,maar tevergeefs?????help…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.