phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Partiele of zuinige besnijdenis

zuinige besnijdenis

na een 'zuinige' besnijdenis is de eikel soms toch behoorlijk bloot

partiele of zuinige besnijdenis
zuinige besnijdenis

Bij een zuinige of partiële besnijdenis zal de uroloog erop letten dat hij zo weinig mogelijk voorhuid wegneemt. Er zijn twee insnedes rondomrond de penisschacht nodig. De eerste wordt, net zoals bij de klassieke circumcisio, net onder de onderrand van de eikel gemaakt. De tweede insnede wordt niet ruim onder de vernauwde ring gemaakt maar wel zo kort mogelijk bij de vernauwde ring. Zo wordt slechts weinig voorhuid weggenomen, er wordt ‘zuinig’ weggesneden.

Dit wordt gedaan in de hoop dat de voorhuid toch nog voor een gedeelte, in slappe toestand, over de eikel heen zal rollen.

zuinige besnijdenis

zuinige besnijdenis

Vaak is de voorhuid niet alleen te nauw maar ook verkleefd met de eikel. Dit kan je echter niet altijd waarnemen voor de operatie. Deze verklevingen worden ook losgemaakt bij de operatie als ze er zijn. De oppervlaktes die losgemaakt worden, hebben de neiging terug aan elkaar te verkleven. Dit is niet uiteraard niet wenselijk maar het gebeurt maar al te vaak bij een Z-plastie of na losmaken van verklevingen. Het lichaam wil namelijk de oorspronkelijke toestand weer herstellen, doen ‘genezen’.

Bij een zuinige besnijdenis wordt nu net het deel voorhuid dat terug aan de eikel zou kunnen gaan verkleven weggenomen. Bij een zuinige circumcisio heb je dus veel minder of bijna geen kans dat de voorhuid terug vast gaat kleven aan de eikel na de ingreep.

Het oppervlak van de eikel dat verkleefd was aan de voorhuid vertoont wel de eerste dagen tot weken de tekens van het losmaken van de voorhuid. Daar is niets aan te veranderen en dit maakt deel uit van het genezingsproces. Na losmaken van de eikel van de voorhuid ontbreekt immers ook op de eikel gezonde opperhuid. Deze opperhuid groeit echter zeer snel onder de korst. De eerste dagen is de huid van de eikel nattend of krijg je een geel beslag. Daarna droogt dit beslag in en krijg je korstvorming. Het kan er heel indrukwekkende uitzien en veel ouders raken zelfs erg ongerust. Maar onder deze korst groeit mooie normale opperhuid. Na een tweetal weken beginnen de korstjes af te vallen en komt alles goed.

Bij een partiële besnijdenis kan het toch voorvallen dat de voorhuid achter de eikel blijft zitten. Soms plooit hij daar wat op zichzelf. Soms kan je een onesthetisch resultaat krijgen. Dit komt gelukkig zelden voor maar het kan.

Het grote voordeel aan de zuinige besnijdenis is tweeledig: enerzijds heb je meestal nog voorhuid genoeg over zodat de eikel niet volledig bloot is en daarenboven is de nazorg erg eenvoudig.

Zelfs als de nazorg niet wordt uitgevoerd geneest de penis meestal zonder veel problemen. De nazorg bestaat uit het naar achter trekken van de voorhuid en het aanbrengen van wat ontsmettende zalf op de hechtingen en op de eikel. De zalf dient om de wonde te ontsmetten, de zwelling wat te verminderen en om te voorkomen dat de voorhuid toch terug verkleeft met de eikel (de kans op dit laatste is echter heel klein).

6 Responses to Partiele of zuinige besnijdenis

 • m says:

  Geachte heer/mevrouw,

  Mijn zoontje van 4 heeft een verkleving van zijn voorhuid. We staan nu voor de keuze: verklevingen opheffen of besnijden. Als we voor de keuze verhelpen van de verklevingen kiezen, zou het dan kunnen dat na bijvoorbeeld een jaar na de ingreep weer opnieuw verklevingen ontstaan? of is dit alleen direct na de ingreep.

  Zijn er ook nadelen aan een besnijding? Is het gevoeliger bij kou?

  Met vriendelijke groet,

  h

  • janvdk says:

   als er enkel verklevingen zijn volstaat losmaken. je moet de eerste weken erg opletten voor nieuwe verklevingen. Eén keertje genezen gewoon bij elke wasbeurt velletje naar achter doen en dan kan het niet meer laattijdig vergroeien. Als je er niet meer naar omkijkt na die periode heb je wel kans dat het terug vergroeit maar dat is zeldzaam.
   Besnijden moet je enkel doen als er vernauwing, fimosis, is. Niet bij louter verklevingen.

 • anja says:

  Mijn zoon heeft op 9 jarige leeftijd (vanuit medische noodzaak) een gedeeltelijke besnijdenis ondergaan. Nu (2 jaar later) kan de eikel bij het terugtrekken van de voorhuid niet geheel vrij komen. (volgens mij heeft hij de voorhuid niet altijd ver genoeg teruggetrokken bij het wassen) De vraag is wat nu? helpt smeren met zalf nog? of dient er een gehele verwijdering van de voorhuid plaats te vinden? Mijn zoon wil zijn “halve”voorhuid nog graag behouden.
  Destijds gaf de uroloog al aan dat hij geen voorstander was van gedeeltelijke besnijdenis, vandaar dat ik graag eerst uw reactie heb (met mogelijke alternatieven) alvorens terug te gaan naar de uroloog.
  Bedankt, een verontruste moeder.

  • janvdk says:

   Het is onmogelijk juist advies te geven zonder een en ander te zien. Maar als je aan de huisarts een recept vraagt voor een sterke cortisonezalf kan je alvast weinig mis doen. Als dat niet helpt kun je toch maar best bij de uroloog langs gaan. Die wil uiteindelijk ook dat u en uw zoon tevreden bent over het resultaat en dat het probleem van de baan is. Hij zal je het juiste advies geven zodat uw zoon verder kan. Soms is dat een volledige besnijdenis. Veel succes en laat iets weten hoe het verder verloopt.

 • Vandevelde Gerrit says:

  Bij een partiële besnijdenis kan het toch voorvallen dat de voorhuid achter de eikel blijft zitten. Soms plooit hij daar wat op zichzelf. Soms kan je een onesthetisch resultaat krijgen. Dit komt gelukkig zelden voor maar het kan.
  ( na lezen van deze tekst veronderstel ik bij deze categorie thuis te horen )
  Ik ben vandaag 3 dagen geopereerd en heb in samenspraak met de uroloog gekozen voor een partiële circumcisie, na het verwijderen van het verband moest ik vaststellen dat de eikel bijna volledig bloot is en de weinige voorhuid er achter blijft zitten. Is het mogelijk dat de vooruit achteraf nog over de eikel komt of ben ik bij de weinige gevallen waar dat voorkomt en wat is de eventuele oplossing want nu is heel onesthetisch ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.