
Fimosis betekent vernauwing.
Als de diameter van de voorhuid op een bepaalde plaats te nauw is, noemt men dit fimosis. Soms schrijft men ook phimosis.
De voorhuid moet zonder weerstand tot achter de eikel kunnen getrokken worden zonder weerstand, ook bij een erectie.
Soms kan de voorhuid naar achter in slappe toestand maar niet bij een stijve penis. Ook dit is fimosis.
Omdat het onderzoek bij de dokter of op het medisch schooltoezicht nu eenmaal gebeurt in slappe toestand zijn er soms mannen of jongens bij wie de diagnose niet gesteld wordt. Omdat het moeilijk praten is over de voorhuid blijven sommige mannen zo ‘achter’ met een voorhuid die problemen geeft bij het vrijen. De penis en de voorhuid kunnen gaan zwellen als de voorhuid achter de eikel blijft zitten bij een erectie. Dit noemt men [intlink id=”227″ type=”page”]parafimosis[/intlink]
Dus als de voorhuid bij een stijve penis niet naar achter gaat zonder spanning of weerstand is er ook fimosis en ook hiervoor is behandeling wenselijk.
De penis dient nu éénmaal niet enkel om te plassen maar ook om te vrijen.
Je kan [intlink id=”92″ type=”page”]geboren[/intlink]worden met fimosis maar je kan het ook krijgen door een ziekte die [intlink id=”96″ type=”page”]lichen[/intlink] heet. Bij lichen kan het zijn dat alles eerst in orde was maar langzaam aan de voorhuid toch te nauw wordt. Wat je ook doet.
De voorhuid is een van de grootste taboes uit de West-Europese wereld. Er wordt niet veel over gesproken. Er worden zelfs geen grapjes over gemaakt. Vaak worden taboes doorbroeken door grapjes over het onderwerp te maken. Maar met de voorhuid wordt slechts zelden gelachen.
Ook als het erop aan komt raad te vragen aan anderen wordt er meestal afwijzend geantwoord. Meestal uit onwetendheid. Weinigen hebben er veel ervaring mee. Eigenlijk kan je best bij de uroloog terecht voor de voorhuid en zijn problemen.