phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Parafimosis

Spaanse Kraag

heden ten dage hebben alleen mannen soms nog een ‘Spaanse Kraag’

Parafimosis of Spaanse Kraag

Als de voorhuid te nauw is, blijft hij voor de eikel zitten. Als de voorhuid echter toch achter de eikel raakt en je krijgt dan een erectie gaat de eikel en een deel van de huid opzwellen: je krijgt een parafimosis of ‘spaanse kraag’. Dan kan de vernauwde voorhuid helemaal niet meer naar voor en zal de voorhuid de penis gaan afsnoeren. Net alsof er een elastiek gespannen zit rond de penis.

De voorhuid belet dan dat het bloed dat in de penis gepompt wordt door het hart, er niet meer uit kan.

Alle weefsels voorbij de nauwe ring gaan dan ook onder druk komen te staan door het volume van het bloed. De eikel doet dan pijn en blijft stijf. Meestal wordt hij ook blauw-paars omdat het bloed alle zuurstof na verloop van tijd kwijt is. Maar wat het meeste opvalt is, is dat het stukje huid tussen de nauwe ring en de eikel stelselmatig enorm gaat opzwellen.

parafimosis

parafimosis

Deze huid, in feite een deel van de voorhuid, is erg losmazig. Dit stukje huid kan hierdoor heel sterk gaan zwellen. De eikel kan dit niet omdat de weefsels ervan niet zo losmazig zijn. Het is de huid onder de eikel die zwelt en dat lijkt dan wat op een spaanse kraag. Het hoofd is dan de eikel… (Wie heeft deze vergelijking eigenlijk als eerste gemaakt???)

Als het afsnoeren in lichte mate gebeurt, kan met enige ervaring de eikel nog wel terug geduwd worden in de voorhuid. Soms gaat het echter richting spoedgevallen, of spoedeisende hulp voor de Nederlandse lezers.

De behandeling van een parafimosis die niet terug te duwen is, is met heelkunde.

Dan moet de nauwe ring doorgesneden worden. Dit kan onder locale verdoving gebeuren. Nadien, als de zo gemaakte wonde genezen is, wordt er meestal een besnijdenis gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.