phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Ontsteking

Een ontsteking van de voorhuid noemt men balanitis.

Als er geen fimosis is en de voorhuid wordt dagelijks gewassen heb je weinig kans dat er een ontsteking optreedt. Soms kan er toch een ontsteking optreden bij een normale voorhuid. Dit kan komen omdat men vatbaarder is geworden voor infecties door een ziekte. Suikerziekte maakt mensen gevoeliger voor infecties. Ook bij leukemie en bij AIDS kan dit voorkomen. Meestal is het gewoon toeval dat er eens een ontsteking van de voorhuid optreedt. Bij een gezonde man geneest zo een balanitis vaak snel en zonder veel medische zorg. Als de ontstekingen zich herhalen of als de ontsteking erg veel last en symptomen vraag je best advies aan de huisarts.

Een ontsteking van de voorhuid doet de voorhuid opzwellen , rood worden en pijnlijk zijn bij aanraking. De voorhuid kan ook warmer aanvoelen. Ook de huid van de eikel wordt meestal ziek. Etterig verlies is er meestal niet veel maar de huid kan wat gaan vervellen.

Zeker in het begin volstaat het om de penis te wassen met een zachte zeep, de voorhuid goed droog te deppen en dit twee maal daags te herhalen om genezing te bekomen. Vaak is een banale schimmel de oorzaak. Het eigen afweersysteem regelt de genezing.

Het is belangrijk de huid dan ook enige ‘rust‘ te gunnen.

Je laat coïtus best een weekje achterwege. De eerste keren kan een condoom de huid wat beschermen omdat er anders weer kleine kloofjes kunnen ontstaan waarin nieuwe kiemen zich kunnen nestelen.
Bij het plassen is het ook aan te raden de voorhuid volledig naar achter te trekken. Niet alle mannen doen dit. In dat geval blijft er altijd wat urine zitten tussen de voorhuid en de eikel. Urine is de beste voedingsbron voor bacteriën en schimmels allerhande. Dus alles goed droog houden en de voorhuid naar achter trekken bij het plassen is de boodschap.

Indien de ontsteking niet snel verdwijnt is medische behandeling nodig voor balanitis. Dit kan met ontsmettende zalf. Gebruik van cortisone is courant maar eigenlijk af te raden. In het begin geneest de ontsteking vlot. door de cortisone wordt de huid echter dunner en gevoeliger. je krijgt kloofjes bij het vrijen en langs die kloofjes kunnen bacteriën binnendringen. het gevolg? meer ontstekingen !

Als balanitis vaak terugkomt, is een besnijdenis nodig.

Zo stel je een einde aan de terugkerende ontstekingen. Ook als er geen echte fimosis is, wordt in dat geval door de uroloog een besnijdenis voorgesteld.

17 Responses to Ontsteking

 • druppel says:

  De aandoening waarvan sprake “Balanitis” of voorhuidontsteking, overkwam mij onlangs voor de eerste maal in mijn leven (65 jaar). Zoals hierboven perfect omschreven is deze vervelende kwaal snel op te lossen. Op eigen initiatief ben ik mij tweemaal daags beter gaan verzorgen (goed wassen met zeep en degelijk spoelen met lauw water), heb eveneens een wondhelende zalf aangebracht en in amper drie dagen was alles vergeten.
  Dus mannen, geen paniek, hij zal er niet onmiddellijk afvallen.

 • Quirijnen says:

  Inderdaad. Ik zat eerst met een vervelend gevoel, beetje schaamte ook, maar blijkbaar stelt het allemaal niet veel voor. Heb wel ontsmettingswater gebruikt en ibrufen tegen onstekingen. Na enkele dagen was alles weg.

 • Juz27 says:

  Ik loop al heel lang met een voorhuid die overgevoelig is. Bij erecties heb ik vaak het gevoel dat deze te strak is. Na seks of masturbatie, was deze altijd rood en opgezwollen. Er ontstnden kloofjes en ik bleef vervellen. Mijn huisarts vermoede een schimmel en heeft me toen inderdaad Cortizone voorgeschreven. Een week later zitten er twee zeer verontrustende bulten met een kraterachtig midden dat geel glanst. Het brand ontzettend maar het advies is om te blijven smeren. Ik ben ook in afwachting van mijn bloedtest voor Syphilis omdat dit de symptomen zouden zijn. Mocht het inderdaad toch een normale infectie zijn, uit de hand gelopen door de Cortizone, wat zou ik dan nu kunnen ondernemen?

 • Jules D. says:

  Ik heb onveilig betrekkingen had en nu is de eikel rood en pijnlijk bij aanraking.Ik ben bij de doker geweest en ik heb al 2 soorten zalf gebruikt maar het vebeterd niet.Moet ik mij zorgen maken?Ik ben 69 jaar

 • walter j says:

  ik verwijs naar mijn schrijven van 13 jan. om 12:16
  ben naar de huisarts geweest de diagnose was waarschijnlijk schimmelinfectie op de voorhuis van de penis,He heeft me Daktarin 20mg.crème voorgeschreven die ik s’morgens en s’avonds moet aanbrengen

 • Matti_DP says:

  Volgens mij heb ik een infectie opgelopen op mijn eikel/voorhuid. Hierbij komt er een witte afscheiding uit. Ik heb nooit mijn voorhuid naar achter gedaan en kan de eikel dus ook niet wassen. Enig idee wat ik moet doen?

  • Drago says:

   Naar de dokter, die komt dit wel meer tegen en kan dit zeer gemakkelijk oplossen.
   Je voelt je achteraf veel beter 🙂

 • hageman says:

  ik heb voorhuid onsteking gebruik nu terra-cortril zalf maar tijdens plassen is het zeer pijnlijk ook bij aanraking heb onlangs bijbal infectie gehad wie heeft goede raad voor me

 • Adrie says:

  Goedemorgen. Ik heb altijd de voorhuid terug getrokken bij het wassen. Dat gaat nu niet meer. Het is te strak geworden. Dat kan toch niet.

 • h.frans says:

  mijn voorhuid is echt opgezwollende en ik heb wel een operatie gehad maar ik ben niet zo blij want d vorhuid is zo dik geworden ik heb alleen witte vaseline steriele dat moet ik tussen mijn penis en voorhuid in smeren en ik heb een week geleden die besnijden een stukje maar ik vind het niet mooi geziet is dat ik het wel suiken ziekte diabetes 1 dat kan het zijn denk ik daarom mijn vorhuid van mijn penis zo dik wordt graag antwood als ik het goed doet

 • Henk says:

  Ben de jongste niet meer net over de 80 en ben vroeger besneden maar nu behoorlijke penis krimp zeker 4 cm maar de voorhuid zakt weer over eikel en met warme weer ontstoken vuurrood penis huid en nat denk door talg klieren was 2x daags zonder zeep geen coitus meer Eikel mankeerd niets is als vroeger. maar de penishuid is ook warm Weet niet de voorhuid naar achter te trekken Zou ik op mijn leeftijd nu weer besneden moeten worden en dan de penis huid droog blijft zie er tegenop naar arts te gaan door mijn leeftijd schaam mij dood Heb wel medicatie tegen hoge bloeddruk moeten worden ??? zodat de penis huid bloot komt te liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.