phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
‘Niet mooi’

Lelijke zwelling na besnijdenis

Als er een onesthetisch resultaat is na een besnijdenis, is dit soms reden voor discussie met de uroloog. De uroloog, ook maar een mens, heeft namelijk toch altijd liever dat het resultaat als mooi ervaren wordt. Als dit dan toch niet zo is, kan het voorkomen dat de uroloog moeite heeft om dit toe te geven. Vaak is immers de enige oplossing nog een bijkomende operatie uit te voeren. De resterende opgezwollen huid dient dan alsnog weg genomen te worden. ‘Weer een operatie, weer een narcose’ is dan de teneur van het gesprek. Indien je als patiënt of als ouder vindt dat er een onesthetisch resultaat is, is het soms het verstandigste om dit duidelijk aan te geven zonder een al te ontgoochelde of beschuldigende toon te gebruiken.

Het is immers zo dat elke uroloog soms een minder mooi resultaat bekomt. Geen enkele uroloog begint echter aan een operatie zonder dat hij of zij het mooiste resultaat voor ogen heeft. Want weinig momenten zijn voor een chirurg aangenamer dan een tevreden patiënt of ouder na een operatie. Indien je als patiënt of als ouder duidelijk begrip toont voor deze speling van het lot zal de uroloog minder moeite hebben om toe te geven dat er misschien inderdaad een minder esthetische resultaat bekomen werd. In plaats van een discussie over wiens schuld dit al dan niet is, wordt er dan meestal naar een oplossing gezocht in plaats van het proberen te negeren, te minimaliseren of het afwimpelen van de klacht.

Indien er onesthetisch resultaat bekomen wordt is vaak de enige goede oplossing een bijkomende operatie.

Het is wellicht niet toevallig, en hoogstwaarschijnlijk het resultaat van honderden jaren ervaring, dat bij het joodse volk en bij de moslims de enige ‘goede’ manier van besnijdenis een volledige besnijdenis is. Want vaak zie je na een volledige besnijdenis bijna geen problemen.

3 Responses to ‘Niet mooi’

 • Rob says:

  bij mij is een heel erg strakke besnijding gedaan 6 jaar geleden (zelfs iets te strak !! ) en ik heb enorm veel pijn in erectie, mijn toompje is door gesneden op mijn penis en 3 tal cm onder mijn eikel, maar het toompje hangt nog wel aan mijn plasgaatje, kan dit dan ook nog voor pijn zorgen bij erectie ? mijn eikel trekt een beetje naar binnen als ik erectie heb

  kan iemand mij dringend antwoorden en mij aub helpen !!! ik ben jongen uit belgie, urologen hier zagen nooit men penis in erectie,dus kunnen ze niet oordelen, ik ben een felle groeier ,slap heb ik soms schaamte amper 6cm en stijf kom ik wel tot 17cm

  de besnijding is ook niet mooi maar kan er nog iets aan gedaan worden ? de huid is nu al iets te diep gesneden

  heel erg bedankt van een heel trieste jonge/man

 • Vrijheid says:

  Hoi,
  Beetje later reactie maar misschien heb je er (nog) wat aan.
  Ik heb er geen verstand van, maar als je pijn hebt is het zaak om naar de huisarts te gaan en mogelijk te worden doorverwezen, er is vast wel een oplossing voor, het lijkt me niet de bedoeling met pijn te leven, zeker met zoiets belangrijks.

  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.