phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Lichen sclerosus

Lichen sclerosus, afgekort lichen, is een ziekte waardoor de huid gaat verlittekenen. Waarom de huid deze ongewenste reactie vertoont is nog niet goed begrepen. Het kan uitgelokt worden na een kwetsuur van de huid, na een ontsteking. Het kan ook zijn dat er auto-immune factoren dit uitlokken. Lichen komt voor op verschillende lichaamsdelen. Het kan ook voorkomen op de voorhuid, op het frenulum en het kan ook het plasgaatje aantasten.

Soms is lichen het eerste symptoom van diabetes of suikerziekte. Dit kan de huisarts makkelijk controleren met een bloedonderzoek.

Bij lichen gaat de voorhuid wit verkleuren en snel kloofjes vertonen. Via deze kloofjes kunnen schimmels en bacteriën binnendringen en infectie veroorzaken.

Als het op het frenulum voorkomt wordt dit stug, bros en het krijgt ook een witte schijn.

Als de voorhuid aangetast wordt, vernauwt deze en krijg je fimosis. Vaak gaat dit langzaam en wordt er niet direct medisch advies gevraagd. Het begint met een witte verkleuring van de voorhuid. Er komen kloofjes als de voorhuid naar achter getrokken wordt over de eikel. De voorhuid is immers te smal en omdat ie niet meer soepel is door de lichen ontstaan deze kloofjes of scheurtjes. Langzaamaan krijg je soms een heel forse vernauwing en is een besnijdenis plots dringend nodig.

Als het plasgaatje wordt aangetast, treedt er daar ook soms een vernauwing op. Dan krijg je een fijnere straal bij het plassen of een sproeistraal. Na nog langere tijd ontstaan plasproblemen die doen denken aan problemen met de prostaat.

In het beginstadium kan een cortisone-zalf wel eens helpen. Probleem is echter dat na langdurig gebruik van cortisone de huid zo dun wordt dat ze bij het minste (lees: coïtus) opnieuw scheurt, kloofjes gaat vertonen of infecteert.

Als initieel dermatologische behandeling helpt, kan het effect plots toch omslaan en is urologische behandeling nodig. De uroloog zal meestal een besnijdenisvoorstellen.

Bij lichen kan naast frenulotomie ook een circumcisio nodig zijn. Als het plasgaatje te nauw wordt er een urethrotomie uitgevoerd. Hierover kan je meer lezen op prostaat.be

5 Responses to Lichen sclerosus

 • r.a.rm says:

  de symptomen hier beschreven,herken ik,heb het nu al een paar keer mee gemaakt,ik heb het gespeold in bad met lauw water en soda ,en de penis met lauw water weer afgespoeld,en ik heb er uierzalf opgedaan,in de hoop dat de voorhuis soepeler zal gaan,maar heb niet de infruk dat dit helpt.
  is uierzalf sowieso een goed middel om er op te doen,of kan ik beter iets anders nemen.??

  ik spoel wel elke dag gewoon met lauw water,maar bij elke terug trekking van de voorhuis,heb ik het idee,dat het alleen maar verergerd en de kloofjes weer open gaan,wat kan ik nu het beste doen??

 • idm says:

  Bij onze zoon van 10 is lichen vastgesteld. We gingen naar huisarts na ontdekken van onderbroek vol bloedvlekken. Uroloog stelde lichen vast. Vroeger was zijn voorhuid niet vernauwd. Hij stelt een volledige besnijding voor. De voorhuid geraakt maar enkele milimeters naar achter.Is dat de enige oplossing? Wat is prognose nadien? Zal lichen wegblijven of niet??

 • Tvv says:

  Ik heb gisteren voor de eerste keer van die kloofjes aangetroffen op de voorhuid. Het was vooral aan één zijde van de penis.
  Vandaag drong het pas door om iets te zoeken omdat het pijn deed bij het naar achter doen van de voorhuid. Volgens mij is het nog niet ontstoken.

  Maar is hier dan eventueel cortisone zalf goed voor na een bezoek aan de huisarts ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.