phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
Aangeboren fimosis

Jongens kunnen geboren worden met een vernauwde voorhuid. Dit hoeft niet direct behandeld te worden. In de eerste levensjaren kan de voorhuid spontaan loskomen van de eikel. Dit onder invleod van smegma dat zich ophoopt  in de afgesloten ruimte tussen de voorhuid en de eikel. Men kan dit smegma zien: gele bolletjes die doorschemeren net onder de overgang eikel-voorhuid.

Als tegen de leeftijd van 2,5 a 3 jaar de voorhuid toch nog niet los is van de eikel is urologisch nazicht wenselijk. De uroloog kan nagaan wat er precies dient te gebeuren: verklevingen losmaken? toch besnijden? frenulotomie?

Als de voorhuid begint te ontsteken kan beslist worden om vroeger dan de leeftijd van drie jaar een besnijdenis-operatie of een frenulotomie-operatie te plannen.

Soms wordt er uit een soort medelijden geaccepteerd wat eigenlijk niet in orde is. Men gaat niet langs bij de dokter. ‘Het zal later nog wel goed komen’. Dit kan in zeldzame gevallen wellicht zo zijn. Al te vaak worden deze jongetjes echter opgezadeld met een probleem dat inderdaad als kind geen groot probleem is. Eens er echter een leeftijd wordt bereikt waarop men sexueel actief zou kunnen worden, blijkt er een probleem te zijn.  En net op die leeftijd spreekt men zelf niet graag over deze problemen, of gaat men zelf niet snel naar de dokter, om dergelijk gênant probleem te bespreken.

Bij twijfel kan men dan ook best de uroloog raadplegen. De uroloog heeft èrg veel ervaring met deze problemen. Hij of zij ziet immers ook mannen die op latere leeftijd nog steeds met een aangeboren fimosis problemen hebben. De oorzaak van dergelijke aanslepend probleem is vaak terug te brengen tot ‘het zal later wel goed komen’. De woorden vrijgezel en/of  alleenwonend zijn soms niet ver te zoeken.

5 Responses to Aangeboren fimosis

  • Johan P says:

    Halo ik ben Johan, 17 jaar en heb gister voor het eerst sex gehad. Ik heb zo lang ik me herinner altijd een te nauwe voorhuid gehad, ik kan dan mijn eikel zowel slap als bij een stijve penis niet blootstellen. Gister bij de sex merkte ik dat mijn voorhuid als het ware oprolde en toch volgens mij wel achter mijn eikel kwam. Dit voelde dan ook niet fijn aan, mijn penis verslapte en ik kon niet meer door. Ik denk dus dat de beste oplossing voor mij een besnijdenis is, hebben mensen tips of dit dan ook echt het beste is en hoe ik dit het beste kan oplossen, door bijvoorbeeld oefeningen te doen of echt meteen naar mijn huisarts te gaan!? Met vriendelijke groeten en alvast bedankt, Johan

  • Gjna says:

    Hallo ik Ben gjna, ik Ben 12 en Ben er laatst achter gekomen dat ik ook fimosis heb, ik kan mijn voorhuid zowel in niet stijf en wel stijf naar achter brengen, ik wil er iets aan doen maar ik durf niet, wat moet ik doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.