phimosis? fimosis? besnijdenis? frenulum?
rechter teruggefloten

Duitse rechter teruggefloten door Angela Merkel

In juni 2012 werd in Keulen een uroloog veroordeeld voor het uitvoeren van een religieuze besnijdenis. In één klap werd deze handeling die in ongeveer elke ziekenhuis in West-Europa wordt uitgevoerd illegaal beschouwd.

merkel_circumcision

Merkel & besnijdenis

Enkele weken later is de regering van Angela Merkel er als de kippen bij om deze rechterlijke uitspraak te counteren. De Duitse regering laat wel toe dat er een religieuze besnijdenis gebeurt bij kinderen uit Islamitische of Joodse middens.

Islamitische en Joodse besnijdenis wel toegelaten, ook in Duitsland

Het is eigenlijk ook al te gek dat een traditie die duizenden jaren oud is plots niet meer zou kunnen zonder dat er echt een probleem is hiermee. Voor Moslims en Joden is de religieuze besnijdenis nu eenmaal de traditie om jongens op te nemen in hun gemeenschap

Uroloog blijft vrij in zijn keuze

Uiteraard kan een uroloog dergelijke besnijdenis weigeren uit te voeren. Een uroloog die dat weigert is een weigeruroloog. De weigeruroloog kan echter niet verwachten van andere urologen dat die er ook mee stoppen. Elke uroloog mag dit voor zichzelf uitmaken. Gelukkig maar.

Al bij al een vreemde ‘faux pas’ uit Duitsland over de religieuze besnijdenis.

2 Responses to rechter teruggefloten

 • Hans HENS says:

  Persoolijk vind ik het ook niet kunnen dat medische ingrepen worden uitgevoerd om religieuze redenen. Het is in principe al immoreel om kinderen op te zadelen met niet gefundeerde religieuze overtuigingen (welke die dan ook mogen zijn), laat staan fysieke veranderingen aan hun lichaam aan te brengen. Voor mij staat elke religieuze opvoeding gelijk aan (morele) kindermishandeling. Het schandalige in al deze praktijken is dat de mening van de betrokkene zelf. Een kind kan zich hiertegen niet verdedigen, het heeft nog geen enkele mogelijkheid om een eigen mening gevormd te hebben.
  Dat is trouwens de perfide bedoeling van godsdiensten: geesten vervormen van pesonen die zelf zich (nog) niet kunnen verdedigen.
  Moest een volwassene later zelf beslissen om deze idiotie te laten uitvoeren, dan is het een andere zaak.
  Waar is trouwens de grens? Als een of andere godsdienst het nodig zou vinden om een vinger te amputeren, is dat dan ook aanvaardbaar?
  Is besnijdenis van vrouwen dan ook maar ok?
  Daarom vind ik de uitspraak van die rechter zeer terecht en gegrond. De politici die zich prostitueren om de religieuze groepen niet te “beledigen”, natuurlijk om later hun stemmen te kunnen plukken, moesten in de grond kruipen van schaamte. Waar is trouwens het principe van de scheiding der machten gebleven?

 • Hans HENS says:

  erratum
  In mijn post van 9 april 09:47 is een kleine typo geslopen. Lees de zin die begint met: “Het schandalige….” als volgt:
  Het schandalige in al deze praktijken is dat de mening van de betrokkene zelf niet wordt gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.